Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: turovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika
Afrika - kdysi celá Sahara, dnes malé území v S Nigeru

Biotop: poušť a polopoušť, travnaté území
polopouště, pouště - obývá i nejsušší oblasti Sahary.

Potrava: části rostlin
tráva, byliny, listy keřů

Rozměry: délka těla 1,2-1,8 m, délka ocasu 25-35 cm, hmotnost 60-125 kg, výška v kohoutku 105 cm, délka rohů až 109 cm

Rozmnožování: Samice rodí po 257-264 dnech březosti 1 mládě.

Zajímavosti:

 

Staří Egypťané chovali adaxy jako domácí zvířata. Dnes jsou ve volné přírodě na pokraji vyhubení, z původního rozšíření zbývají jen ostrůvky. Jsou výborně přizpůsobeni životu v poušti. Díky širokým kopytům se neboří do písku a velmi dobře hospodaří s vodou obsaženou v potravě. Žijí v nepočetných skupinách.

 

Pražská zoo se zapojila do mezinárodního záchranného programu na zpětný návrat adaxů do afrických rezervací.

 

Adaxe chová pražská zoo od roku 1978.

 

Umístění: Chovná skupina je umístěna ve výběhu v horní části zoo, samčí skupinu najdete v létě v novém výběhu Africké panorama.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Adax