Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: agutiovití

Zeměpisné rozšíření: Jižní Amerika
východně od And (J Kolumbie, V Ekvádor, S Peru, Amazonie)

Biotop: tropický les
tropický les, travnaté říční břehy, zarostlé svahy hor

Potrava: části rostlin
nejrůznější části rostlin včetně kořínků

Rozměry: délka těla 28-39 cm, délka ocasu 4,5-8 cm, výška v kohoutku 17-20 cm, hmotnost 0,6-1,4 kg

Rozmnožování: Březost trvá 99 dní a samice rodí 1-4 velmi dobře vyvinutá mláďata.

zajímavosti: Žije v menších rodinných skupinách do 7 členů. V době námluv samec sleduje samici, poklepává ji přední nohou a někdy postřikuje močí. V této době také intenzivně značkuje území výměškem análních žláz. Akučiové jsou denní savci. Jsou plaší a před nebezpečím rychle prchají. V době dostatku potravy si zahrabávají zásoby a patří k významným druhům zajišťujícím šíření semen.

Umístění: V Pavilonu velkých kočkovitých šelem.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Akuči Zelený