Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: cibetkovité

 


Zeměpisné rozšíření: Asie

 

Jižní a jihovýchodní Asie od Indie přes Indonésii po Palavan

 


Biotop: tropický les

 

husté tropické lesy do 1400 m n. m.

 


Potrava:
rostliny i živočichové

 

Je převážně býložravý, nejraději má sladké plody a patří k živočichům, které se významně podílejí na šíření semen různých stromů. Nepohrdne ani výhonky či listy a pochutná si také na rybách, bezobratlých, zdechlinách či malých obratlovcích.

 


Rozměry: Délka těla: 61–96 cm, délka ocasu 61–96 cm, hmotnost 20–25 kg

 


Rozmnožování: Doba březosti činí 60–92 dny, samice rodí 2–3 mláďata. Zpočátku jsou ukrytá ve stromové dutině.

 


Zajímavosti:

 

Zdržuje se téměř výhradně v korunách stromů, i když dovede také výborně plavat. Při šplhání si pomáhá ovíjivým ocasem. Je aktivní během dne i za šera. Žije nejčastěji sám, i když občas lze pozorovat skupinky s mláďaty. Samice jsou větší než samci a hrají dominantní roli.

 


Umístění: V pavilonu Indonéská džungle v horní části zahrady - nad hlavním vchodem do zoologické zahrady.

 

Náhledy fotografií ze složky Birtunong