Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třída: savci, Řád: bércouni, Čeleď: bércounovití

 


Zeměpisné rozšíření: Afrika

 

JZ Afrika

 


Biotop: poušť a polopoušť

 

písčité a kamenité polopouště, suché okraje savan

 


Potrava: bezobratlí, rostliny i živočichové

 

hmyz (hlavně všekazi a mravenci) i rostlinná potrava

 


Rozměry: délka těla 9,5-11,5 cm, délka ocasu 9,7-13,7 cm, hmotnost 30-50 g

 


Rozmnožování: Samice rodí až 3x ročně po březosti, trvající 56-61 den, 2-4 mláďata, která jsou osrstěná a dovedou hned běhat. Zpočátku zůstávají v úkrytu, kde je matka 1x denně kojí. Hlavním obdobím rozmnožování je září až únor.

 


Zajímavosti:

 

Představuje samostatný řád afrických savců, který není vůbec příbuzný s hlodavci. Pohyblivým čenichem pátrá po hmyzu, za kterým vychází hlavně přes den. Noc tráví v podzemních chodbách. Žije samotářsky, o mláďata pečuje jen samice.

 


Umístění: V horní části zoologické zahrady v pavionu Afrika zblízka.

 

Náhledy fotografií ze složky Bérnoun